Winterhuid - 6 feiten en fabels

Je kleding is niet het enige dat in de winter enige aanpassing behoeft; je moet ook je huidverzorgingsregime aanpassen als je je huid goed wilt beschermen tegen kou en gure wind. Lees voor je overschakelt naar winterproof producten deze feiten en fabels eens door, zodat je ook echt goed beslagen ten ijs komt bij je skin care switch!

1.
FABEL
: in de winter moet ik een lekkere vette creme gebruiken.
FEIT: breng je een (voor jouw huid) te vette creme aan, kan het teveel aan vetstoffen (lipiden) ervoor zorgen dat dode huidcellen onnodig lang aan het huidoppervlak blijven plakken en dat geeft je huid een doffere, valere teint. Gebuik in de winter dan ook liever een goed vet-/vochtinbrengend serum onder je creme. Hoewel een serum veel lichter of luchtiger aanvoelt, zijn serums sterk geconcentreerd en worden ze snel en goed door de huid opgenomen.

TIP: Spray wat Moisture Boosting Facial Mist op je gezicht voor je je serum en/of creme aanbrengt, en herhaal dit evt. gedurende de dag voor verfrissing of als je huid begint te trekken. Heb je een erg droge, trekkerige huid is het Age Delay Facial Oil hét serum voor jou; heeft je huid voornamelijk vochttekort is het Vitamin E Serum een goede optie.


2.
FABEL
: in de winter en/of als het bewolkt is hoef ik geen SPF te smeren.
FEIT: een SPF is écht het hele jaar door een MUST. Bewolking, hoe dik ook, houdt UVA stralen simpelweg niet tegen; zij piepen er -ook 's winters- gewoon doorheen. Het is in de winter raadzaam overdag een SPF van minstens factor 15 te gebruiken. Maak het jezelf makkelijk en kies een dagcreme waar al een SPF in zit, zoals bijv. de Daily Essential Moisturizer SPF50+ of Protection Plus Daily SPF50+. Zij zorgen zomer en winter voor voldoende (anti-age) voedingsstoffen, vetten, vocht én bescherming. Hoef je 's winters niet van dagcreme te wisselen of een nieuwe aan te schaffen.
 

3.
FABEL
: van scrubben of exfolieren in de winter krijg ik alleen maar nóg meer droge plekjes, schilfers en velletjes.
FEIT: door te exfolieren help je je huid juist een handje om die schilfertjes en velletjes sneller kwijt te raken. Het zijn niet voor niets schilfers (=dode huidcellen), je huid heeft ze niet meer nodig en is ze liever kwijt dan rijk! Bijkomende voordelen: exfolieren helpt onzuiverheden voorkomen en zorgt voor een egalere, frissere teint. Mild exfolieren is echter wel het devies, dus kies ipv een scrub met grove korrels of sisal handschoen liever voor bijv. de Gentle Daily Exfoliant, Micro Cleanse of het Liquid Gold Smoothing & Perfecting Mask; zij helpen vuil, talg en dode huidcellen versneld verwijderen en voorkomt dat zij de porien verstoppen. Onder die dode huidcellen komt een veel frissere en egalere teint aan het oppervlak.
 

4.
FABEL
: heet douchen (met veel stoom) is goed voor het vochtgehalte in mijn huid.
FEIT: bij blootstelling aan (te) warm water zetten je bloedvaten uit waardoor er juist meer water uit de huid verdampt. Aangezien niemand zin heeft in een koude douche, zeker niet in de winter, is het raadzaam om je warme douche te beperken tot max 5 min. en een zeepvrije douchegel te gebruiken in plaats van geparfumeerde producten (die de droge, misschien al geirriteerde winterhuid alleen maar onnodig extra irriteren).


5.
FABEL
: van de frisse, koude buitenlucht krijg ik een gezonde blos en dat is goed voor mijn huid
FEIT: die rode wangen noemen we dan wel lieflijk "een gezonde blos" maar wat je feitelijk ziet is roodheid als gevolg van gebroken haarvaatjes. Ben je veel buiten, of staat je huid vaak bloot aan kou/wind, en heb je dus vaak zo'n "gezonde blos" op je wangen, dan kan dat leiden tot chronische roodheid of rosacea. Ga daarom nooit de kou in zonder een goede creme op je wangen en bescherm je wangen met een sjaal. Heb je toch last van roodheid na een winterse wandeling, kalmeer de roodheid dan door je huid te reinigen met een milde, creme-achtige reiniger (bijv. Balancing Cleanser) en een balsem-achtige moisturizer (Essential Hydration Cream). Geen zin of budget om 2 producten aan te schaffen? Kies dan de Age Delay Cleansing Oil, een heerlijk zachte, cremereiniger die je daarna meteen kan gebruiken als moisturizer (ook ideaal voor droge ellebogen, winterhanden etc). We garanderen dat de Age Delay Cleansing Oil je winter must-have zal zijn, you will never want to leave home without it.


6.
FABEL:
met mijn vette huid heb ik 's winters geen moisturizer nodig.
FEIT: elk huidtype lijdt onder een koud, droog klimaat, zelfs vette huidjes. Zonder wat extra bescherming raakt de huideigen barrierefunctie (vet-/vochtbalans) verstoord en krijg je last van irritatie, overgevoeligheid, roodheid etc. Daarbij komt dat als je geen moisturizer gebruikt, je huid te weinig vocht toegediend krijgt, wat resulteert in een nog hogere talgproductie, en dus nog vettere huid. Gebruik daarom een moisturizer speciaal voor de vette huid op gelbasis, zoals de Clear Skin Daily Hydrator Gel. Bij een gecombineerde huid is de Balancing Moisturizer & Gentle Exfoliant een goede opie, of gebruik voor de drogere zones een aparte moisturizer, zoals Essential Hydration Cream. Het volledige productadvies voor een vette huid vind je hier; het productadvies voor de gecombineerde huid vind je hier.

Essential Hydration Cream

 

 

Age Delay Cleansing Oil

 

 

Age Delay Facial Oil