APARTE NACHTVERZORGING: ZIN OF ONZIN?

Onderzoek aan de Universiteit van Zürich heeft aangetoond dat je huid --net als jij-- functioneert volgens een slaap- en waak- oftewel bioritme. Overdag (waakstand) is ze vooral bezig zichzelf te beschermen tegen uv-straling, rook, vuil en vochtverlies. ‘s Nachts (slaapstand) is het huideigen herstelmechanisme aan het werk: de overdag ontstane (oxidatieve) schade door zon, luchtvervuiling en stress worden waar mogelijk gerepareerd. De huid heeft overdag dus behoefte aan heel andere ondersteuning dan 's nachts: overdag heeft zij behoefte aan ingrediënten die de huid helpen beschermen, tijdens je slaap aan ingrediënten die haar helpen bij de herstelwerkzaamheden.

Sommige mensen vinden het echter onzin om een aparte crème voor dag en nacht aan te schaffen. Toch adviseren wij om dat wel te doen, mits je budget dat toelaat (zie Tip #1). Want afgezien van het bovengenoemde verschil in behoefte aan voedingsstoffen gedurende dag en nacht, speelt mee dat dagcrèmes een lichtere, luchtiger textuur hebben dan nachtcrèmes (want prettiger overdag) en vaak zonnefilters, minerale pigmenten of lichtreflecterende deeltje bevatten; en die heb je ’s nachts niet nodig. Bovendien zijn bepaalde ingrediënten, zoals vitamine A (retinol), niet geschikt voor gebruik overdag.

Hier een aantal tips en adviezen voor een goede nachtverzorgingsroutine!

Tip #1: Laat je budget een aparte dag- en nachtcrème niet toe, kies dan voor een crème die geschikt is voor ochtend én avond – Een belangrijk criterium is dan dat deze geen zonnefilters mag bevatten, want slapen met een zonnefilter op je huid (ongeacht of deze natuurlijk of chemisch is) kan leiden tot huidirritatie. Onze favoriet: Essential Hydration Cream.

Tip #2: Sla reinigen nooit over – Zonder dat je er erg in hebt, raak je je gezicht overdag vele malen aan. Daarbij komt de huid van je gezicht, meer dan welk ander lichaamsdeel ook, het meest in aanraking met zonlicht, stof en ander vuil. Dat, vermengt met make-up, talg en zweet, maakt dat je gezicht aan het eind van de dag één van je vieste lichaamsdelen is. Bovendien garandeert een grondige reinigingsbeurt maximale absorptie van de ingrediënten in je nachtverzorgingsproducten. Lees ook: Het Nut van Dubbel Reinigen. Wil je weten welke Alpha-H reiniger het beste voor jouw huid is? Kijk dan hier. Ben je tegen de tijd dat je gaat slapen te moe om te poetsen en smeren? Doe het dan eerder, bijvoorbeeld tussen 20-21.00 uur. Liever eerder, dan helemaal niet!

Tip #3: Gebruik ‘s avonds altijd een moisturizer – Sommige mensen gebruiken geen nachtcrème omdat ze denken dat de huid ’s nachts dan niet goed kan ademen. Een misvatting, simpelweg omdat de huid niet over longen beschikt. Sterker nog, als je je huid niet “bedekt” met een laagje crème droog je je huid juist extra uit, want ’s nachts verliest je huid veel meer vocht dan overdag. Een goede moisturizer is dus belangrijk. Lees ook: Welke Alpha-H moisturizer past het best bij jouw huidtype?

Tip #4: Kies voor producten met actieve, hoog gedoseerde werkstoffen (cosmeceuticals) – De huid is tijdens je slaap namelijk veel beter doorlaatbaar dan overdag doordat de doorbloeding en temperatuur hoger is. Hierdoor kan je huid de werkstoffen in je crème veel beter opnemen dan overdag. Onze favorieten: Age Delay Intensive Anti-Wrinkle Night Cream, Liquid Gold Rejuvenating Cream, Liquid Laser Super Anti-Ageing Balm en Liquid Gold Intensive Night Repair Serum.

Tip #5: Zorg voor voldoende slaap – Slaapgebrek ontregelt je systeem op meerdere vlakken. Een verstoorde diepe slaap (remslaap) kan zorgen voor een tekort aan groeihormoon, terwijl deze juist zo belangrijk is voor de huidkwaliteit. Slechte slapers hebben dan ook meer kans op een droge, vale, geïrriteerde, rimpelige huid. Slaaptekort gooit ook je (bloed)circulatiesysteem door de war, waardoor vocht en afvalstoffen zich ophopen onder de ogen omdat ze niet goed worden afgevoerd. Tot slot is een (chronisch) slaaptekort een stressfactor die alle huidcondities kan verergeren, ook acne, eczeem en psoriasis. Bottom line: hoe duur of goed je crème ook is, als je chronisch slaap tekort komt, komt ‘ie niet tot zijn recht!

Slim: aan de Liquid Laser Super Anti-Ageing Balm is een kalmerende mix van essentiële oliën (lavendel, patchoeli en mandarijn) toegevoegd, ter ondersteuning van een goede nachtrust!

 

 

nachtverzorging zin of onzin.jpg
 

  

 

 

 

 

 

 

Liquid Laser huidverzorging nacht.jpg