Help grove porien.jpg

Help, grove poriën!

‘Grove poriën’ is al een aantal jaar één van de meest gezochte beautytermen op internet. Uit Amerikaans onderzoek bleek zelfs dat de helft van de vrouwen vindt dat ze te duidelijk zichtbare poriën heeft en ervaart dat als een groot probleem. Bijna 30% van de ondervraagden blijkt zich zelfs drukker te maken om haar poriën dan om haar rimpels.

Ook onze huidspecialisten zien een steeds grotere vraag naar porie verkleinende producten en behandelingen. Niet zo gek: schoonheid wordt immers geassocieerd met een perfecte huid en hoe minder zichtbaar je poriën, hoe beter het licht op je huid reflecteert en hoe gezonder, jonger en egaler je huid oogt.

3 FACTOREN BEPALEN GROOTTE VAN PORIEN
Eerst even de feiten. Er zijn 3 factoren die het formaat van je poriën bepalen: 1) genetische aanleg, 2) verstopte poriën en 3) collageenverlies. Een verhoogde talgproductie door bijv. het gebruik van (te)veel make-up, een te trage huidafschilfering of een van nature vetter huidtype, zal het teveel aan talg je poriën verstoppen, waardoor ze zichtbaarder worden. Bij langdurig verstopping rekt de poriewand steeds iets verder op. Je leeftijd doet er vervolgens een schepje bovenop omdat er gaandeweg de jaren, zeker als je huid in het verleden veel is blootgesteld aan de zon, een collageen- en elastine tekort ontstaat, waardoor de poriën aan de randen beginnen te verslappen en verzakken, en dus (nog) verder open gaan staan. En tot slot de genetische factor: de een heeft nu eenmaal een verfijndere poriestructuur dan de ander.

Poriën bevatten geen spieren en kunnen dus onmogelijk van het ene op het andere moment van grootte veranderen; ook niet tijdelijk. Er bestaan dan ook geen producten of behandelingen die vergrote poriën in hun oude staat terug kunnen brengen en de ‘schade’ permanent ongedaan kunnen maken.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN
Kortom: de enige remedie is verstopte poriën en hun evt. uitzakken voorkomen. Producten met glycol- of salicylzuur, vitamine A (retinol) en vitamine B3 (niacinamide) kunnen daarbij helpen: zij helpen de huid van dode huidcellen en talg te ontdoen, waardoor poriën minder opvallen of verstopt raken. Daarnaast verhogen glycolzuur (in dosering >15%) en vitamine A de productie van collageen en elastine, wat het uitzakken van de porierand helpt vertragen. Salicylzuur is bovendien niet alleen aan het huidoppervlak, maar ook tot diep ín de porie werkzaam, wat verstopping helpt aanpakken en voorkomen.

Hier een aantal tips voor het kiezen van de juiste producten vind je in het kader hiernaast. Een uitgebreider productadvies voor grove poriën vind je hier.

NAAR DE SPECIALIST
Als je poriën extreem verstopt zijn met white- en blackheads (comedonen) is het tijd voor inmenging van een huidspecialist. Laat het uitknijpen van pukkeltjes en mee-eters aan hen over, want met name mee-eters kunnen resulteren in blijvend vergrote poriën. De huidspecialist kan je poriën veel grondiger en diepgaander reinigen en je huid met sterkere peelings behandelen. Bij de Alpha-H huidspecialist kun je terecht voor een 30% glycolzuur peeling en een peeling van 40%, opgebouwd uit 20% salicyl-, 10% amandel- en 10% melkzuur. Deze peelings zorgen dat de huid langere tijd schoon blijft, reguleren de talgproductie en geven tegelijkertijd een flinke boost aan de collageenproductie en je teint.

How can I shrink my pores.jpg

 

REINIGING
Reinigers met een lage dosis (1-2%) salicylzuur of een gemiddelde dosis (2.5-5%) melk- of glycolzuur stimuleren houden de poriën schoon; bijv. Liquid Gold Skin Renewal Wash (7% glycolzuur en 2% melkzuur of Clear Skin Daily Face Wash (2% salicylzuur). Ben je tevreden met je huidige cleanser, kies dan voor Liquid Gold na reiniging; dit bevat 5% glycolzuur en werkt als tonic, serum, moisturizer en exfoliant tegelijk.


DAGVERZORGING

Voorkom afbraak van collageen- en elastine door UV-straling en dus porie verslapping en kies daarom een moisturizer met goede UVA/UVB bescherming én liefst een matterende werking, bijv. Multi Perfecting Skin Tint SPF15+. Gebruik make-up op waterbasis in plaats van oliebasis en minimaliseer je hoeveelheid foundation. Veel make-up artists gebruiken Instant Facial voordat zij make-up aanbrengen, het helpt de huid zodanig mooi egaliseren en kalmeren dat minder foundation nodig is.


NACHTVERZORGING

Kies 's avonds producten met fruit-/salicylzuren, niacinamide en/of vitamine A., bijv. Age Delay Intensive Anti-Wrinkle Night Treatment Cream (8% glycolzuur, 2% salicylzuur, 1% vitamine A) of het Vitamin A 0.5% Serum

 

EXFOLIEREN/MASKER
Geef de huid 2x per week een extra grondige (diepte)reiniging met een fruitzuur- of enzymatische peeling (bijv. Gentle Daily Exfoliant en gebruik daarna een masker op kleibasis, dat talg en onzuiverheden naar de oppervlakte trekt en absorbeert Balancing & Pore Refining Mask (witte klei, vitamine A). Of sla twee vliegen in één klap met het Liquid Gold Smoothing & Perfecting Mask; een hydraterend en verstevigend masker dat tevens fungeert als krachtige (15% glycolzuur) at-home mini peeling.