waarom een flinke dosis glycolzuur geen garantie is voor een effectief product

De meeste mensen denken bij glycolzuur direct aan huidverbetering, maar alleen een flinke dosis glycolzuur zegt niet zoveel over de werking en het effect van een product of peeling. Daarvoor is een andere variabele net zo belangrijk: de pH waarde van het product. Dat is namelijk de graadmeter voor hoe diep een product of zuur in de huid doordringt. De lage pH van het product trekt de pH waarde van de huid tijdelijk mee naar beneden, waardoor de huidcellen als het ware een 'schokje' krijgen en zodanig aan het werk worden gezet dat de activiteit in de diepere huidlagen toeneemt: daar waar nieuwe huidcellen en collageen worden aangemaakt. Omdat wij altijd werken met een lage pH in combinatie met glycolzuur zijn onze producten in staat de structuur, kwaliteit, dikte, teint en functie van de huid daadwerkelijk te verbeteren.

Juist omdat de pH zo bepalend is voor de effectiviteit vermelden we, werken we niet alleen in de professionele producten en behandelingen, maar ook in de producten voor thuisgebruik met diezelfde lage pH. Daardoor ben je dus ook thuis écht met huidverbetering bezig. Want hoe lager de pH, hoe dieper het in de huid doordringt, hoe meer effect het heeft op de fibroblast activiteit en dus collageen- en elastine aanmaak. In tegenstelling tot andere merken vermelden we bij elk glycolzuurhoudend product in ons assortiment precies welke pH waarde het heeft. Overigens zorgen we dat onze andere actieve werkstoffen, zoals vitaminen, worden ingekapseld om ze te beschermen tegen de lage pH waarden in de producten. 

In onze producten voor thuisgebruik varieert de pH tussen de 3.8 en 2.5 en de hoeveelheid glycolzuur tussen de 5 en 15%. Zo prikkel je de huid dus niet alleen eens in de zoveel tijd bij een professionele peeling of salon behandeling, maar continu een beetje. Dat zet meer zoden aan de dijk. Net als met sporten, elke dag een half uur matig intensief bewegen is ook effectiever voor je conditie dan je eens per week 2 uur in het zweet werken in de sportschool.

Alpha-H en pH uitleg.jpg

We voegen overigens wel een klein beetje gedenatureerde alcohol toe aan de glycolzuurhoudende producten. Alcohol droogt de huid uit, wordt vaak gedacht. Strikt genomen klopt dat, maar ook hier hangt alles af van de hoogte van de dosering. We stoppen er uiteraard niet meer dan de hoeveelheid in die broodnodig is, maar we komen er niet onderuit. Want bij het werken met glycolzuur is een klein beetje alcohol simpelweg onmisbaar. Glycolzuur is namelijk een water oplosbaar ingrediënt, dat zonder hulp van een klein beetje alcohol niet door het huideigen talglaagje kan dringen. Water en olie mengen immers niet. De huid moet dus altijd licht ontvet worden met een beetje alcohol.

Doen we dat niet, dan zal glycolzuur niet veel meer doen dan het huidoppervlak exfoliëren. En dat zou jammer zijn, want juist ín de huid treden de huidverbeterende eigenschappen van glycolzuur in werking. En één daarvan is juist dat het de huid juist helpt beter gehydrateerd te blijven. Glycolzuur trekt namelijk veel water aan, wat het in de huid tot een soort super moisturizer maakt. De eventueel uitdrogende werking van alcohol wordt daardoor ruimschoots gecompenseerd. Uit klinische tests blijkt dan ook onze bestseller Liquid Gold het hydratatieniveau van de huid met 12% verbetert. En dat is na 1 applicatie. Normaal gesproken wordt er bij dergelijke tests altijd over een aantal weken gemeten. Ze verklaarden ons dan ook voor gek toen we klinische test aanvroegen en aangaven dat we de resultaten gemeten wilden hebben na één keer aanbrengen!

Bang zijn voor het uitdrogen van je huid is dus niet nodig. Maar hoe zit het dan met "over-exfoliatie"? Is er niet een grens aan de hoeveelheid glycolzuur die je huid kan verdragen als je elke dag een reiniger, serum en creme met glycolzuur gebruikt? We kunnen je gerust stellen. We werken in onze producten voor thuisgebruik met gebufferde zuren. Een zuur raakt gebufferd als er in de productformule nog een aantal andere stoffen wordt toegevoegd, bijv. vitaminen, peptiden of vochtbinders. Door toevoeging van die stoffen wordt de pH waarde van het product hoger en het zuur minder krachtig. Als voorbeeld: om in Liquid Gold 5% te behouden, moeten we 7% glycolzuur toevoegen. Als je niet alleen ongebufferde zuren gebruik in je regime, is het geen probleem. 

En hoe zit het met het aantal huidcellen, kan dat niet opraken als je heel vaak peelings doet of veel glycolzuur gebruikt? Ook daar kunnen we je gerust stellen. Het aantal huidcellen kan niet ‘opraken’ (de zgn. Hayflick limiet), zoals weleens wordt gedacht. Hoe dat zit lees je hier...

En voor wie toch niet met glycolzuur in de weer wil, heeft ALPHA-H gelukkig ook genoeg keuze. Check hier het glycolzuurvrije assortiment!