De meesten mensen komen, afgezien van de paar puistjes die er nu eenmaal bij horen, met een redelijk ongeschonden huid uit de puberteit. Helaas geldt dat niet voor iedereen. De minder gelukkigen onder ons hebben tijdens de puberjaren flink geleden onder acne en dragen daar vaak jaren later de sporen nog van met zich mee. Anderen krijgen er later tijdens hun volwassen jaren weer, of pas voor het eerst, mee te maken: acne. 

Acne komt in veel verschillende verschijningsvormen en gradaties voor, maar er is één gemeenschappelijke oorzaak: (een teveel aan) talg. Dit hoopt zich op in de poriën, verstopt ze en sluit ze af. Deze talgophopingen zijn zichtbaar als witte, onderhuidse bolletjes of als zwarte puntjes (comedonen of mee-eters genoemd). Omdat dode huidcellen de porie uitgang blokkeren kunnen de talgophopingen niet weg en neemt de druk op en in de poriën toe. Uiteindelijk breken ze open en komt de inhoud in de omliggende huid terecht, waardoor vervolgens een ontsteking veroorzaakt (pukkels, puistjes) wordt. Gaat de ontsteking onverhoopt dieper de huid in, dan vormen zich daar harde, onderhuidse knobbels en abcessen.

Hoewel nooit wetenschappelijk bewezen, wordt acne heel vaak in verband gebracht met bepaalde (vette) voedingsmiddelen, een tekort aan vitaminen, roken of slechte persoonlijke hygiëne. Maar elke huid (ook een schone) bevat een bepaalde hoeveelheid en soort bacteriën. Het enige verschil is dat dit bij een vet(ter) huidtype sneller kan leiden tot een infectie.

Wat veroorzaakt het dan wel? Soms is het simpelweg een kwestie van pech: in de ene familie komt nu eenmaal meer acne voor dan in de andere. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen of verkeerde huidverzorgingsproducten of make-up kan acne veroorzaken of verergeren. Hormoonschommelingen zijn echter in veruit de meeste gevallen de grootste boosdoener. Puberteit, menstruatie, zwangerschap, menopauze en stress zijn slechts enkele factoren die, ieder op hun eigen manier, resulteren in hormoonschommelingen en daarmee acne.

PUBERTEIT
De talkproductie neemt onder invloed van (een verhoogde productie van) de geslachtshormonen flink toe, waardoor puistjes ontstaan. Het is overigens niet zozeer de hoeveelheid, maar meer het verstoorde evenwicht tussen de mannelijke en vrouwelijke hormonen onderling die deze vorm van acne (ook wel acne vulgaris genoemd) veroorzaakt. Vooral de mannelijke hormonen hebben hier invloed op, reden dat jongens in de puberteit vaker last hebben van acne dan meisjes.
TIP!  De Clear Skin Kit bevat alles wat je nodig hebt om de puberteit door te komen!

MENSTRUATIE
Niet alle vrouwen hebben er last van, maar heb je veelal rondom de menstruatie last van puistjes, dan is de schommeling in het oestrogeen/progesteron niveau daarvan vaak de oorzaak. Maar ook bepaalde anticonceptiepillen kunnen (in combinatie met die hormoonschommeling) acne uitlokken.
TIP: Droog eventueel opkomende puistjes uit met een speciaal hiervoor bestemd product, zodat ze zich niet onnodig verder kunnen ontwikkelen: Clear Skin Blemish Control Gel

ZWANGERSCHAP
Tijdens de zwangerschap stijgt de oestrogeenspiegel enorm, en aangezien dit hormoon de talgklieren stimuleert kan dat resulteren in puistjes. Tijdens zwangerschap is het extra opletten geblazen met wat je wel en niet gebruikt; zo moet je huidverzorging met vitamine A (retinol) en salicylzuur vermijden. Daarentegen staan vitamine C, niacinamide (vitamine B3) en zoethout extract erom bekend dat ze effectief zijn bij acne én veilig tijdens zwangerschap.
TIP: Het Alpha-H Vitamin C serum is aangevuld met zoethout extract. Goed voor de aanpak van eventuele acne én (pigment)vlekjes die het gevolg kunnen zijn van de zwangerschapshormonen of acne littekentjes.

OVERGANG/MENOPAUZE 
Tijdens de overgang daalt de oestrogeenproductie heel snel, en daarna wordt er helemaal geen oestrogeen meer geproduceerd. Bij de een resulteert dat in een droge(re) huid, bij de ander juist in het tegenovergestelde: een vettere huid en onzuiverheden. Door de daling van de oestrogeenspiegels wordt de hoeveelheid testosteron verhoudingsgewijs groter, met als gevolg een verhoogde talgproductie.


STRESS
Onder invloed van stress produceert de bijnierschors meer androgenen (mannelijk hormoon), wat tot een verhoogde talgproductie en dus acne kan leiden. Tegelijkertijd stuurt de het lichaam de bloed- en zuurstoftoevoer naar gebieden die van belang zijn om de stress te lijf te kunnen gaan, en onttrekt het zo van andere lichaamsdelen, waaronder de huid, die hierdoor voedingsstoffen en zuurstof krijgt geleverd. Als gevolg daarvan verzwakt de huideigen afweer waardoor de huid vatbaarder wordt voor bacteriën en dus acne.
TIP: Zorg dat de huid voldoende voedingsstoffen krijgt, bijv. met de Vitamin Profiling Kit, hiermee voorzie je je huid van 4 voor acne bestrijding en preventie enorm belangrijke vitaminen: vitamine A, B, C en E.

AANPAK EN PRODUCTADVIES
Wat de oorzaak van je acne ook is, een succesvolle aanpak kost tijd en discipline. Kies niet meteen voor te heftige of sterk ontvettende producten, een beetje talg moet er namelijk wel op je huid achterblijven om te zorgen dat het huideigen beschermlaagje intact blijft. Anders raak je van de regen in de drup. De huid zal namelijk, als ze te sterk ontvet wordt, ter compensatie juist meer talg aanmaken, omdat ze er nou eenmaal op gericht is om de vet-/vochtbalans intact te houden. Te sterk ontvettende producten kunnen de acne zo soms zelfs verergeren.

Overigens kan acne ook bij gebruik van de juiste producten in eerste instantie verergeren. Dat komt omdat veel van deze producten ingrediënten bevatten die de celdeling en aanmaak van nieuwe huidcellen flink activeren (zoals salicylzuur en vitamine A). Als gevolg daarvan kan de huid onzuiverheden sneller naar buiten gaan werken. Even doorbijten dus! Neem minstens 1-1.5 maand in acht alvorens je verbetering kunt verwachten.

HEALTHY SKIN ROUTINE - DAGELIJKS
1. REINIGEN
Heb je een vette of snel glimmende huid met af en toe last van onzuiverheden dan is Triple Action Cleanser the one you want; een frisse, zeepvrije reiniger met aloë vera en tijm die helpt de talgproductie onder controle te houden en acne te voorkomen.

Bij een vette huid met continu puistjes is Clear Skin Daily Face & Body Wash je beste optie; deze is speciaal samengesteld voor de onzuivere huid met o.a. tea tree, salicylzuur, eucalyptus en tijm. De ingrediënten helpen bacteriën onschadelijk maken, de talgproductie in balans te brengen, roodheid te verminderen en de huid te genezen.

Kies bij acne bij menstruatie, zwangerschap of stress juist NIET voor een speciaal voor de vette of onzuivere huid geformuleerde reiniger; deze zijn te sterk ontvettend en je huidtype is niet ineens veranderd, je huidconditie is alleen tijdelijk even anders dan normaal. Kies dus liever een milde cleanser; ons advies: Balancing Cleanser.

2. DAG-/NACHTVERZORGING 
OCHTEND - Skip je dagcrème niet, ook al heb je het idee dat je huid er nog sneller van gaat glimmen. Op die manier ontzeg je je huid de broodnodige voedingsstoffen en vocht. Juist het vochttekort kan de talgproductie extra stimuleren. De Clear Skin Daily Hydrator Gel voorziet de huid van vocht, helpt bacteriën minimaliseren en de huid kalmeren en voeden met o.a. tea tree, eucalyptus, salicylzuur en katoenzaadextract. Volg op met Daily Essential Moisturizer SPF50+ voor vocht en zonbescherming; ideaal voor de vette(re) huid.

AVOND - Liquid Gold verwijdert overtollige dode huidcellen en voorkomt dat deze de poriën blokkeren en onzuiverheden veroorzaken. De formule met 5% glycolzuur reguleert niet alleen de talgproductie en helpt grove poriën minder zichtbaar maken, maar helpt tegelijkertijd fijne lijntjes pigmentvlekjes en zonschade te herstellen. Liquid Gold gebruik je om de dag ’s avonds. Zo kunnen we op de andere avonden de huid voorzien van een vitamine boost, bijvoorbeeld met de Vitamin Profiling Kit.

HEALTHY SKIN ROUTINE - WEKELIJKS
1. EXFOLIEER
Belangrijk, want het voorkomt dat dode huidcellen de poriën onnodig verstoppen; de nummer 1 oorzaak van onzuiverheden. Tegelijkertijd is scrubben, de meest toegepaste vorm van exfoliëren, een no-go bij acne omdat wrijving de talgproductie stimuleert. Bovendien is een huid met acne per definitie gevoelig (en tijdens zwangerschap nog eens extra) dus vermijd scrubs en kies in plaats daarvan voor een exfolianten op basis van glycol- en/of salicylzuur. In geval van zwangerschap: kies voor lage doses glycolzuur (<10%) zoals Liquid Gold. Voor teenagers met een onzuivere huid raden we Clear Skin Tonic aan. Deze frisse lotion bevat 2% salicylzuur, dat de huid tot diep in de poriën reinigt en ontstekingsremmend werkt.

2. MASKER
Breng 1-2x per week het Balancing & Pore Refining Mask aan; het bevat witte klei dat talg en afvalstoffen uit de poriën absorbeert zonder de huid uit te drogen of strippen. Vitamine A werkt exfoliërend en daarnaast bevat dit romige masker nog een aantal werkstoffen die kleine (acne) wondjes aan huid helpen herstellen. Let op: Ben je zwanger of geef je borstvoeding, kies dan voor Clear Skin Blemish Control Mask. Hierin zit geen vitamine A.

Tot slot: hoe verleidelijk ook, ga niet pulken of krabben aan bultjes en pukkeltjes, laat dat aan een huidspecialist over. Zij kunnen je huid grondig en diepgaand reinigen, en het knijpwerk voor je doen op een schone en dus veilige manier. Hier vind je een Alpha-H huidexpert bij jou in de buurt. En kun je het écht niet laten, gebruik dan 2 wattenschijfjes of wikkel tissues om je vingers, want nagels kunnen leiden tot littekentjes.

01 april 2019 — Caroline Den Hollander