Sommige mensen hebben het gevoel dat hun gezicht niet goed schoon is als hun cleanser niet heeft geschuimd: schuim wordt geassocieerd met een "super schoon" gevoel.

Sodium Laureth Sulfate (SLS) is het ingrediënt dat zorgt dat je shampoo of cleanser gaat schuimen. Maar wist je dat dit ingrediënt je huid eigenlijk meer kwaad dan goed kan doen, omdat het het gevoelige afweermechanisme van je huid kan verstoren? Om te begrijpen hoe dat zit, moeten we eerst wat meer uitleggen over de pH waarde van je huid.

PH WAARDE

De pH is een maat voor de zuurgraad van een waterige oplossing. De pH-waarde wordt gemeten op een schaal van 0-14. Deze schaal loopt van zuur (pH=0) tot basisch of alkalisch (pH=14). pH 7 staat voor ‘neutraal’, zoals zuiver water

Zoals alle weefsels in het lichaam, heeft ook de huid een bepaalde pH-waarde. Deze is vrij zuur, met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. De zuurmantel of lipide barrière is een beschermende emulsie aan de huidoppervlakte, die je huid beschermt tegen ziekmakende bacteriën. Daarnaast zorgt de zuurmantel ervoor dat je huid beter vocht vast kan houden. Een huid met een hoge pH-waarde is droger, sneller geïrriteerd en minder goed beschermd. Het is dus belangrijk om de huid zuur te houden.

SCHUIMENDE CLEANSERS MET SLS
SLS is een oppervlakte actieve stof. SLS zorgt voor de bubbels in je cleanser en geeft je dat lekkere schuim dat we vaak verwachten in een reinigingsproduct. Oppervlakte actieve stoffen bevinden zich echter bijna altijd aan de alkalische kant van de pH-schaal. Als je een alkalisch product op je huid aanbrengt verhoog je tijdelijk de pH-waarde van de huid en kun je uiteindelijk het afweermechanisme beschadigen. Dat "super schone" gevoel is dus eigenlijk een ‘gestript’ gevoel.

ZIJN SCHUIMENDE REINIGINGSPRODUCTEN SLECHT VOOR JE HUID?
Het voelt misschien prettig in het gebruik, maar helaas kunnen de schuimende stoffen in reinigingsproducten je huid dus tijdelijk een te hoge pH-waarde geven, waar je huid geïrriteerd en droog en dus eigenlijk heel ongelukkig van wordt. Bovendien kan je huid zich vervolgens minder goed weren tegen slechte bacteriën.

Dus hoe zit het dan met die "diepreinigende", schuimende cleanser die wordt aanbevolen bij een problematische huid? Helaas helpt zo’n reinigingsproduct je waarschijnlijk niet in je strijd tegen acne. Een verstoorde zuurmantel kan ervoor zorgen dat je huid niet optimaal meer functioneert, wat kan leiden tot nog meer huidproblemen en vroegtijdige veroudering.

Gelukkig bevat niet elke schuimende reiniger SLS of oppervlakte actieve stoffen, maar de meeste doen dat helaas wel.

KAN IK DE PH WAARDE VAN MIJN HUID HERSTELLEN?
Stel, je gebruikt al een tijdje een schuimende cleanser en je realiseert je nu opeens dat dit misschien wel oorzaak is van een aantal van je huidproblemen Misschien heb je last van een overgevoelige huid, puistjes en vochtverlies. Maak je niet ongerust! Bij een verzwakte zuurmantel is overschakelen naar een reinigingsproduct dat de pH-waarde van de huid intact laat al een goede eerste stap op de weg naar herstel.

Eigenlijk heeft je huid alleen wat rust nodig om de zuurmantel te herstellen; hoelang dit duurt is afhankelijk van de mate van beschadiging. Terwijl je huid herstelt, raden we je aan om een hele zachte en milde huidverzorgingsroutine aan te houden en producten met actieve ingrediënten, zoals bijvoorbeeld vitamine A en glycolzuur, even te vermijden. Je kunt deze langzaam opnieuw introduceren zodra je huid is hersteld.

BEVATTEN ALPHA-H CLEANSERS SLS?
Het moge duidelijk zijn: wij zijn van mening dat bubbels thuishoren in champagne en niet in je cleanser. Daarom zijn al onze cleansers vrij van SLS en oppervlakte actieve stoffen en zodanig geformuleerd dat ze de pH-waarde van je huid perfect in balans houden. Ken je al onze pH-perfect cleansers al?