GRATIS VERZENDING vanaf € 45,-

VOOR 12:00 UUR BESTELD volgende werkdag in huis

PROFESSIONEEL ADVIES door huidspecialist mogelijk

Fruitzuren: wat is het verschil tussen AHA's en BHA's?

De huid ontdoet zich geheel vanzelf van zo'n miljoen dode huidcellen per dag. Verschillende factoren kunnen dit natuurlijke afschilferingsproces verstoren of vertragen, met een droge, doffe huid en verstopte poriën tot gevolg. Je kunt dit voorkomen door regelmatig producten met fruitzuren te gebruiken. Er zijn twee soorten fruitzuren: AHA’s en BHA’s. Zij hebben beide elk hun werking en voordelen die bepalend zijn voor hun effect op de huid. Maar wanneer kies je nu voor welk soort fruitzuur en waarom? We leggen het je hier uit!

WAT ZIJN AHA's?
Alpha Hydroxy Acids (AHA’s) zijn wateroplosbare fruitzuren. Ze weken dode huidcellen aan het huidoppervlak los, zodat nieuwe, frisse huidcellen tevoorschijn komen. Bovendien stimuleren AHA’s de celvernieuwing in de onderste lagen van de huid en verbeteren ze de vochtbalans. AHA’s zijn afkomstig van verschillende planten, zoals suikerriet en hibiscusbloemen. De meest bekende AHA’s zijn melkzuur en glycolzuur.

WAT ZIJN BHA's?
Beta Hydroxy Acids (BHA’s) zijn in olie oplosbaar. Dit maakt BHA’s uitermate geschikt voor een vette huid met verstopte poriën. De in olie oplosbare BHA’s vermengen zich met de huideigen vetten en kunnen zo diep in de poriën doordringen en daar verstoppingen veroorzaakt door dode huidcellen en talg losweken en oplossen. Dus een BHA zorgt net als een AHA voor exfoliatie (verwijderen van dode huidcellen), maar in tegenstelling tot een AHA die zich op het huidoppervlak richt, pakt een BHA dat wat daaronder ligt aan.

De meest voorkomende BHA is salicylzuur, afkomstig van wilgenschors. Salicylzuur komt uit dezelfde ‘familie’ als aspirine en heeft net aspirine ook ontstekingsremmende eigenschappen. Salicylzuur is echter niet geschikt voor gebruik bij zwangerschap, borstvoeding of aspirine-allergie.

VOOR WIE ZIJN AHA’S HET MEEST GESCHIKT?
Laten we nog eens kijken naar wat een AHA doet om deze vraag te beantwoorden. Je weet vast wel dat baby's en kinderen over het algemeen een prachtige, zachte en gladde huid hebben. Dit komt omdat hun huidprocessen optimaal werken, zodat dode huidcellen gemakkelijk worden afgestoten en efficiënt vervangen door frisse, nieuwe cellen. Maar dit proces begint te vertragen na je 20ste levensjaar. Uiteindelijk kunnen er wel 30 lagen dode huidcellen de buitenste lagen van je huid bedekken, waardoor je huid er dof en vermoeid uitziet. Ook kunnen deze dode cellen zich vermengen met talg, waardoor de uitgang van de poriën verstopt raakt en er gesloten comedonen ontstaan; hallo whiteheads!

Een AHA is een must-have in je huidverzorgingsroutine als het natuurlijke afschilferingsproces van je huid is vertraagd. Het cultproduct van Alpha-H, Liquid Gold, bevat 5% AHA in de vorm van glycolzuur in een formule met lage pH-waarde. De lage pH-waarde zorgt voor een sterkere en effectievere exfoliatie dan producten met een hogere pH-waarde. Dit maakt Liquid Gold tot een internationale bestseller, waarvan er wereldwijd twee per minuut over de toonbank gaan.

VOOR WIE IS EEN BHA HET MEEST GESCHIKT?
Zoals we al aangaven, is de exfoliatie van BHA’s gericht op wat zich onder het huidoppervlak bevindt. Bij een jongere huid die nog geen problemen heeft met een vertraagd celvernieuwingsproces, maar wel te maken heeft met onderhuidse verstoppingen, ontstekingen en acne, is salicylzuur de beste keus.

Onze nieuwe Clear Skin Tonic bevat een BHA in de vorm van 2% salicylzuur. De Clear Skin Tonic is ideaal voor een problematische huid. Het bevat salicylzuur dat tot in de porie doordringt en daar verstoppingen verwijdert, die diep in de huid vervelende ontstekingen kunnen veroorzaken. En voor alle dames: probeer Clear Skin Tonic zeker als je last hebt van pijnlijke ontstekingen veroorzaakt door hormonen tijdens de menstruatiecyclus!

CLEAR SKIN TONIC; ZOVEEL MEER DAN EEN VLOEIBARE BHA EXFOLIANT
Producten die alleen een BHA bevatten kunnen je huid uitdrogen, waardoor de delicate pH-waarde uit balans wordt gebracht. Dit kan uiteindelijk leiden tot nog meer puistjes. Daarnaast verwijdert een BHA de verstoppingen in de poriën, maar om de cyclus van een onrustige huid te verbreken moeten ook de bacteriën die ontstekingen veroorzaken worden aangepakt.

Daarom hebben we een aantal belangrijke ondersteunende ingrediënten aan Clear Skin Tonic toegevoegd. Zo voorkomt Seboclear MP de verspreiding van acne-bacteriën op het huidoppervlak. Tea tree, eucalyptus en tijm zorgen voor antibacteriële eigenschappen. Diverse andere natuurlijke ingrediënten helpen om de ontstekingen en roodheid die hand in hand gaan met acne te kalmeren.

KAN IK AHA'S EN BHA'S COMBINEREN? 
Dat kan zeker! Gebruik ze alleen niet over elkaar heen in één huidverzorgingsroutine. In plaats daarvan kun je je tonic keuze aanpassen aan je behoeften. Last van dode huidcellen op het huidoppervlak en een doffe, vermoeide huid? Gebruik dan Liquid Gold. Last van onderhuidse verstoppingen en nare ontstekingen die niet willen verdwijnen? Gebruik dan Clear Skin Tonic.

Als je op een leeftijd bent waarbij je celvernieuwingsproces is vertraagd, maar je nog steeds last hebt van verstoppingen dieper in de huid, dan zou je bijvoorbeeld ’s ochtends Clear Skin Tonic kunnen gebruiken en om de avond Liquid Gold aan kunnen brengen. Of je zou afwisselend de ene avond Clear Skin Tonic en de andere avond Liquid Gold kunnen gebruiken. Shop hier onze exfolianten.

Pas wel op dat je niet over-exfolieert. Het maakt niet uit hoe je exfolieert, of dat nu fysiek (met een scrub), chemisch of enzymatisch is: als je te veel exfolieert kom je op een punt dat je de beschermende huidbarrière van je huid verstoort. Je huid kan hierdoor gevoeliger worden.

Aarzel niet contact met ons op te nemen als je nog vragen hebt over AHA’s en BHA’s. Onze huidspecialisten staan te allen tijde voor je klaar om je te adviseren. Je kunt je vraag stellen via ons contactformulier. We streven ernaar je nog dezelfde dag of in elk geval binnen 24 uur te antwoorden.

Je kunt ook terecht bij een van onze salons of verkooppunten, voor een nog persoonlijker en beter passend advies. Klik hier voor het dichtstbijzijnde salon of verkooppunt bij jou in de buurt.
Ook in On the blog

Waarom de pH-waarde van je huidverzorging zo belangrijk is
Waarom de pH-waarde van je huidverzorging zo belangrijk is

Waar zit jouw huidverzorging op een schaal van 1 tot 14? Als de meeste producten op 5,5 of lager zitten – prima! De schaal waarover we het hier hebben is die van de pH-waarde, die aangeeft hoe zuur (of hoe alkalisch) een huidverzorgingsproduct is. Wist je dat de pH-waarde niet alleen bepaalt hoe diep een product in de huid kan doordringen en hoe effectief het is, maar ook hoe je huid op het product reageert? Je leest er hier alles over...

Lees verder

Lockdown Treatment: hou je huid in topconditie met deze professionele at home facial
Lockdown Treatment: hou je huid in topconditie met deze professionele at home facial

Helaas, we zijn weer terug in lockdown. Een hele hoop dingen kunnen komende weken weer even niet meer, zoals sporten of een bezoek aan de schoonheidsspecialist. Zonde, want je eventuele opgebouwde (huid)conditie en resultaten zakken weer in. Na de eerste lockdown zagen veel van onze huidspecialisten dan ook dat de huidconditie van heel veel klanten aanzienlijk slechter was daarvoor. Toch is dat niet nodig. Met deze salonwaardige at-home treatment hou je je huid in topconditie en werk je actief aan huidverbetering.

Lees verder

Granactive retinoïde: net zo effectief als tretinoïne (vitamine A), maar dan zonder irritatie, 'downtime' en doktersrecept!
Granactive retinoïde: net zo effectief als tretinoïne (vitamine A), maar dan zonder irritatie, 'downtime' en doktersrecept!

Vitamine A is het meest onderzochte skincare ingredient. Het is echter in vele vormen beschikbaar. Van het vitamine A-zuur (tretinoïne) dat in Nederland alleen op doktersrecept te krijgen is, is wetenschappelijk aangetoond dat het écht werkt in de aanpak van huidveroudering. Groot nadeel is dat de huid enorm kan irriteren, vandaar het benodigde doktersrecept. Granactive retinoïde is een nieuwe vorm van vitamine A, die zowel retinol als tretinoïne achter zich laat in bijwerkingen-vrije anti-age effecten. Je leest er in dit blog alles over!

Lees verder